Індекс олів'є: новорічний салат в Україні подорожчав більш ніж на 20%
Приготування трьох кілограмів салату олів'є коштуватиме майже 210 грн. За рік вартість продуктів для найпопулярнішої новорічної страви зросла на 21%.
Один з сервісів доставки проаналізував ціни на продукти у столичних супермаркетах. Довелося констатувати, що протягом року спостерігалося зростання цін практично на всі категорії товарів. Подорожчання спіткало всі основні продукти, які входять до складу олів'є, крім картоплі. Остання порівняно з минулим роком подешевшала на 15%.
Для класичного пострадянського салату олів'є знадобляться картопля, морква, яйця, свіжі або квашені огірки, консервований горошок, варена ковбаса, цибуля, зелень та майонез.
Серед інгредієнтів традиційної страви найбільше здорожчали цибуля (майже вдвічі) та яйця (на понад 50%). Ціни на ковбасу коливаються від 120 до 290 грн/кг. Іноді ковбасу замінюють курятиною, проте остання також стала дорожчою - вартість кілограма тушки зросла на чверть, а філе – на 20%.
Банка консервованого горошку коштує від 25 до 50 гривень. Ціна свіжих огірків становить близько 50 грн, а солоних – 40-70 грн. Зріс у ціні і майонез – у середньому на 20%.
Експерти прогнозують, що у передсвяткові ціни на продукти виростуть ще на 16-20%. Особливо це торкнеться овочів та м'яса.
Коментарі - 0