Розбираємось в сирах з пліснявою
Більшість людей дотримуються правила, що вживати продукти з пліснявою не варто. Проте цвіль може стати благородною, якщо її обережно й правильно вирощувати в спеціальних умовах, як, до прикладу, в сирі Рокфор.
Чому варто спробувати сир з пліснявою?
Найцікавіший і водночас найзагадковіший етап сироваріння — перетворення м’якого творогу в сир з впізнаваними прожилками плісняви. Саме біла або блакитна цвіль надає вишуканим сирним делікатесам характерного пікантного присмаку. Вона повинна розвиватись у потрібному місці й у потрібний час, аби забезпечити сиру відповідну текстуру сирного тіста й впізнавані смакові якості.
Аффінери виокремлюють безліч сирних сортів, під час приготування яких використовують плісняву. Деякі сирні голівки характеризуються їстівною білосніжною кіркою, а в інших всередині з’являються повноцінні блакитні прожилки цвілі. Тож серед основних сортів сиру з пліснявою варто виокремити:
- М’який сир з блакитною пліснявою;
- М’який сир з білою пліснявою;
- М’який сир з комбінованою пліснявою;
- М’який сир з митою скоринкою.
М’який сир з блакитною пліснявою
М’які сири з голубою пліснявою відрізняють пікантним і солоним смаком, яскраво вираженим ароматом. Консистенція сирного тіста зазвичай крихка й волога, хоча зустрічаються делікатеси з ніжною вершковою текстурою. Основними представниками цього вишуканого сирного сімейства вважають:
- Горгонзолу;
- Бергадер Еделпілц;
- Гран Баварезе;
- Рокфор.
Горгонзолу, класичний італійський сирний делікатес, виготовляють з додаванням штаму Penicillium glaucum. Саме цей грибок відповідає за яскраві сині прожилки, які розвиваються всередині сирної голівки. Горгонзола має приємний смак з легкими нотками горіхів і вологої землі.
М’який сир з білою пліснявою
Під сирами з білою пліснявою зазвичай уявляють Брі й Камамбер. Визрівають вони від 45 до 90 днів, від поверхні сирної голівки до центру. Спеціальні штами бактерії додають як у саме молоко, так і на пізніших стадіях виготовлення. У будь-якому випадку, цвіль формує впізнавану білосніжну скоринку на поверхні сирної голівки, яка сприяє її подальшому визріванню. Серед основних сирних сортів з білою цвіллю виокремлюють:
- Боніфац;
- Брі;
- Камамбер;
- Піко.
Окремо виділяють сири з комбінованою пліснявою, у яких присутня як біла, так і блакитна пліснява. Наприклад, сир Баварія Блю характеризується білою пліснявою скоринкою з ароматом вологої землі й пікантним гострим присмаком.
М’який сир з митою скоринкою
Особливість цих сирних делікатесів полягає у твердій зовнішній скоринці. Аффінери отримують її шляхом постійного “миття” сирних голівок за допомогою сольових розчинів. Інколи використовують спеціальні бактерії Brevibacterium linens, які насичують продукт характерним ароматом і смаком. Як правило, сири з митою скоринкою м’які (Лангр, Епуас, Таледжіо), тобто мають ніжну кремову текстуру.
Тож обов’язково варто спробувати хоч один сирний делікатес з пліснявою, аби відчути неповторний смак і аромат цих сортів сиру!
Читайте також:
Останні новини
-
18:00 11 лютогоГрандіозний концерт до 8 березня: Сергій Добош разом зі оркестром готуються до музичного заходу (ВІДЕО)56 0
-
17:40 11 лютогоРозбиті вікна, безлад та одне ліжко: на Мукачівщині поліцейські вилучили п’ятьох маленьких бездоглядних діток (ФОТО)602 0
-
17:25 11 лютогоВчора, сьогодні, завтра: як раніше виглядали вокзал та привокзальна площа у Мукачеві та що зміниться після реконструкції117 0
-
16:57 11 лютогоУкраїнцям заплатять за смерть і ускладнення після вакцинації від COVID-19161 0
-
16:29 11 лютогоНа Ужгородщині вантажівка з'їхала у кювет: утворилися чималі затори (ФОТО)202 0
-
15:52 11 лютогоВласник мережі аптек на Закарпатті незаконно збував психотропи по всій Україні238 0
-
14:45 11 лютогоЗакарпатська митниця консультує щодо переміщення сигарет через кордон119 0
-
14:19 11 лютогоУ Мукачеві поліцейські громади отримають два додаткових позашляховика (ФОТО)165 0
-
13:49 11 лютогоПрикордонники затримали нелегала із Сербії: "забув" про вчасне повернення додому (ФОТО)127 0
-
13:30 11 лютогоУ Сваляві невідомий пограбував перехожого: поліція знайшла зловмисника у Мукачеві (ФОТО)170 0
-
12:46 11 лютогоЖахливі ДТП Закарпаття за місяць: у поліції підрахували кількість аварій (ФОТО)265 0
-
11:42 11 лютогоМОЗ затвердило нове зимове меню для дитсадочків: відомо чим годуватимуть малечу (МЕНЮ)215 0
-
11:18 11 лютогоШтрафи ФОПам за січень скасують, а до кінця року зменшать на 90% : відомі причини185 0
-
10:36 11 лютогоПідвісні люстри: ключові властивості та особливості використання140 0
-
10:05 11 лютогоНа Мукачівщині у вогні загинув чоловік (ФОТО)630 0
Коментарі - 0