Як вибрати зернову каву
На ринку представлені тисячі моносортів і сумішей кави. Ми навчимо вас, як правильно вибрати каву в зернах, щоб вона не розчарувала, а стала приємним відкриттям. Якщо виділити кілька основних критеріїв вибору, завдання стає простішим. Абсолютним фаворитом за продажів в Україні, до речі, є кава в зернах Старбакс, адже вона відрізняється високою якістю і, що важливо, помірною ціною.
Яку кави вибрати по ступеневі обсмаження
Смак, запах і властивості кави залежать від того, на який плантації вона вирощена. Наприклад, зерна арабіки, зібрані на її історичній батьківщині, в Ефіопії та Ємені, мають насичений смак із шоколадними нотками. Смак напою визначає не тільки сорт, а й ступінь обсмаження зерен. Обираючи якісну каву, досить легко припуститися помилки у виборі обсмаження. Кава в зернах піддається різним ступеням термічної обробки, що впливають на її кінцевий смак.
Три основні ступені обсмажування:
- слабке;
- середнє;
- сильне.
Найсвітліше обсмажування майже не змінює колір зерен, напій матиме легкий хлібний післясмак. Особливість — такий напій практично не має кольору та запаху, і заварюється при мінімальній температурі. В Україні сорти найсвітлішого обсмаження не мають широкої популярності.
Середнє обсмаження використовують для більшості сортів Ефіопії та Америки. Середня обжарка оптимально розкриває всі властивості кавових зерен. Більшість видів зернової кави Старбакс мають саме середній ступінь обжарки. Зерна обсмажують до другого клацання, водночас виділяється олія, плоди набувають шляхетного коричневого кольору та божественного аромату. Якщо для сорту характерна кислинка або рослинний присмак, їх можна відчути саме в цій стадії. Середня обжарка надає зернам блиск і оксамитовий вигляд, виділяє гіркуватість, карамельні й шоколадні нотки в смаку напою.
Сильна обжарка підійде для любителів міцної кави з карколомним ароматом. Обсмажування проводиться до появи запаху підгорілої кави. З таких зерен виходить густий напій, зі змішаним гірко-солодким смаком. Зерно повністю розкривається та починає диміти. Це дає найкращий насичений смак і різкий запах «з димком». Ціна кави в зернах Starbucks сильної обжарки трохи вище, ніж сортів із середнім обсмаженням — адже глибоке прожарювання призначене для справжніх кавових гурманів. Такі сорти не підходять для того, щоб куштувати їх декілька разів упродовж дня — вони призначені для повільної насолоди напоєм один-два рази на добу, адже мають супер насичений аромат і сильний післясмак.
Читайте також:
Останні новини
-
18:00 11 лютогоГрандіозний концерт до 8 березня: Сергій Добош разом зі оркестром готуються до музичного заходу (ВІДЕО)56 0
-
17:40 11 лютогоРозбиті вікна, безлад та одне ліжко: на Мукачівщині поліцейські вилучили п’ятьох маленьких бездоглядних діток (ФОТО)602 0
-
17:25 11 лютогоВчора, сьогодні, завтра: як раніше виглядали вокзал та привокзальна площа у Мукачеві та що зміниться після реконструкції117 0
-
16:57 11 лютогоУкраїнцям заплатять за смерть і ускладнення після вакцинації від COVID-19161 0
-
16:29 11 лютогоНа Ужгородщині вантажівка з'їхала у кювет: утворилися чималі затори (ФОТО)202 0
-
15:52 11 лютогоВласник мережі аптек на Закарпатті незаконно збував психотропи по всій Україні238 0
-
14:45 11 лютогоЗакарпатська митниця консультує щодо переміщення сигарет через кордон119 0
-
14:19 11 лютогоУ Мукачеві поліцейські громади отримають два додаткових позашляховика (ФОТО)165 0
-
13:49 11 лютогоПрикордонники затримали нелегала із Сербії: "забув" про вчасне повернення додому (ФОТО)127 0
-
13:30 11 лютогоУ Сваляві невідомий пограбував перехожого: поліція знайшла зловмисника у Мукачеві (ФОТО)170 0
-
12:46 11 лютогоЖахливі ДТП Закарпаття за місяць: у поліції підрахували кількість аварій (ФОТО)265 0
-
11:42 11 лютогоМОЗ затвердило нове зимове меню для дитсадочків: відомо чим годуватимуть малечу (МЕНЮ)215 0
-
11:18 11 лютогоШтрафи ФОПам за січень скасують, а до кінця року зменшать на 90% : відомі причини185 0
-
10:36 11 лютогоПідвісні люстри: ключові властивості та особливості використання140 0
-
10:05 11 лютогоНа Мукачівщині у вогні загинув чоловік (ФОТО)630 0
Коментарі - 0